2013. szeptember 6., péntek

Időutazás?! Naná!!!

Üdv mindenkinek! Ahogy ígértem rendhagyó bejegyzéssel jelentkezem ezúttal. Nem is szaporítom tovább a szót, inkább ugorjunk bele a DeLoreanbe, hiszen Doki (Dr. Emmett Brown) volt olyan kedves és rendelkezésünkre bocsátotta. Öveket bekapcsolni! Indulás vissza az időben! ;)


Ma van egy hete, hogy itt vagyok Prágában és már most tanultam egysmást, amiket érdemesnek tartok megosztani. :) Mikor ideérkeztem és nyomatták ugye a "przscmtpstzps"-t kellemes pörgő nyelvvel a csehek, sikerült észrevennem, hogy pár szót máshogy ejtenek ki mint, ahogy leírnak. Nahát, pedig pont azt olvastam a nyelvről, hogy mindent úgy ejtenek ki, mint ahogy írnak. Érdekes. Ezt szóvá is tettem egy napon Ivának, aki felvilágosított, hogy igen ez igaz, az ok, amiért mégis ezt gondolhattam az az, hogy a csehek két féle általánosan elfogadott nyelvet használnak!

Hohóóó! Nah itt álljunk meg egy kicsit! Pattanjunk be a DeLoreanünkbe és izzítsuk be fluxuskondenzátorunkat 88 mérföldre felgyorsulva! Még mielőtt Doki meggondolja magát!
Cél: 1620. november 8.
Helyszín: a Prága melletti FehérhegyHogy, miért pont ez a dátum? Mert ekkor, a 30 éves háború elején volt az a sorsfordító csata, ami az egyik legnagyobb esemény volt a cseh emberek történetében.
Ha már visszamentünk láthatjuk, ahogy két oldal harcol egymás ellen, a Német-római Birodalom élükön a katolikus hívőkkel és a protestáns csehek, sziléziaiak, morvák, különböző zsoldosokkal és még magyarokkal is kiegészítve! A csata nem tartott 1 óránál tovább és a csehek totális vereséget szenvedtek, melynek értelmében 300 évre Habsburg uralom alá kerültek és a hivatalos nyelv a birodalmon belül használt német lett.
A csehek persze ezután is használták nyelvüket, ami az idő alatt átalakult. Mikor a 19. században cseh írók újra elkezdtek cseh nyelven írogatni, ők a régi cseh nyelvhez mentek vissza régi írásokból merítve, ami a függetlenné válás után végül hivatalos nyelv lett.

Tehát adott egy megváltozott beszélt, magyar fülnek hablaty, meg egy középkori időkből származó eredeti hablaty. A beszélt hablaty az a mindennapok, egymás között használt elfogadott nyelvhasználata, míg az eredeti hablaty a tévében, újságokban, egyéb hivatalos helyeken használt nyelvtünemény.
Áááááh! Hát így már minden világos! Ma is tanultunk valami újat! ;)

Á-ááá itt még nincs vége! Még egy út vár ránk!
Prágában kalandozásaim során egy érdekes dologra lettem figyelmes, minden boltba láttam egy furcsa üdítőt, mindenféle kiszerelésben. Utána is kérdeztem kíváncsiságból (tudom hamar meg fogok öregedni) kedves munkatársaimnál. "Mégis mi a túróó az a Kofola?!"


Ha már Doki ránk bízta a DeLoreant, utazzunk most a kommunizmus idejére. Az akkori Csehszlovákia és az 1960-as évek eleje a cél! Megvan az 1,21 (század) gigawatt?! Akkor hajrá!

Megérkezve láthatjuk, hogy bizony a vasfüggöny igencsak aktívan üzemel. Semmi sem juthat át rajta abból a gonosz kapitalista világból! Ha pedig semmi akkor például: A KÓLA SEM. Igen szomorúú... De az emberek kreatívak, és éppen ezért ebben az időkben a szocializmust "élvező" országok a trendeket követve kialakították saját kólájukat. Ez lett a Kofola, aminek a gyógyszerkísérletek során koffeinből kialakított Kofo szirup a fő alkotóeleme! 1962-ben került piacra és elképesztően kedvelt lett egész Csehszlovákiában.
Olyannyira az lett, hogy maga a márka még ma is fenn maradt, sok egyéb más országok kóla utánzataival szemben! Mit fenn maradt, vezető szerepet tölt be jelenleg is! A kóla ízű italok közötti piaci részesedés szempontjából a Coca Cola után egy paraszthajszálnyival helyezkedik el Csehország és Szlovákia területén!
Eme jelenlegi sikerét nagyrészt kreatív marketingjének is köszönheti, valamint annak, hogy nem csak palackozott, de csapolt formában is felszolgálják bárokban, sörözőkben!
http://www.youtube.com/watch?v=EcXvY4ILXLo

Nah de azt mondom most már parkoló pályára tehetjük időutazó járgányunkat. Hadd pihenjen egy kicsit a fluxuskondenzátor. Lassan vége a munkaidőmnek és kezdődik az esti mulatozás! ;) Nem is akármilyen lesz, hiszen egy nem semmi helyre tartunk éppen! Maga a söröző azért speciális, mert több mint 30 csapolt sört lehet náluk kapni, úgy, hogy kb 10 sört tudnak csapolni a söröző 3 emeletének egyes emeletein!

Azt hiszem hosszú nap elé nézek :D Főleg ezután a fárasztó időutazgatás után. :P Lehúzok egy finom Kofolát, holnap pedig igyekszem a szokott időben jelentkezni! Kellemes hétvégét mindenkinek! Jót ne halljak rólatok! ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése